Så avgörs guldpris

Att sälja av gamla guldföremål är ett relativt vanligt och populärt sätt att få in en extra slant på kontot. Hur mycket guld och olika föremål är värda skiljer sig och avgörs bland annat av vikt. Nedan finns mer att läsa om guldpris och dom olika faktorerna som påverkar det.

Världsmarknadspriset

Världsmarknadspriset är den faktor som främst avgör guldpris. Historiskt sett så har guld ett ganska stabilt värde men ökningar kan märkas av, till exempel under inflationer och perioder då det råder oroligheter på aktiemarknaden.

Guldpris avgörs av karat och vikt

Vad gäller guldpris för enskilda föremål så är det främst, förutom världsmarknadspriset, karat och vikt som avgör. Högst guldpris har föremål med 24 karat och lägst föremål med 14 karat.

När guldföremål värderas är det vanligt att dom vägs och guldpris anges inte helt sällan i gram. Enligt en av dom många uppkörare som finns på nätet anges att 24 karat har priset 590 kronor. En ring med 24 karat som väger 4 gram skulle då kunna värderas till 2360 kronor.

Vissa smycken kan vara värda mer

Guldpris avgörs ofta utifrån karat och vikt men det kan finnas undantag. En del smycken och även andra föremål kan värderas högre än värdet som kan räknas fram utifrån just karat och vikt. Det förekommer bland annat på följande typer:

  • Smycken försedda med ädelstenar
  • Smycken från en speciell designer
  • Smycken med historiskt värde

En slät och enkel guldring eller en klassisk halskedja har sällan ett högre värde än det som kan räknas fram utifrån aktuellt guldpris så om syftet är att sälja är det inte lika viktigt att tänka till.

Om det däremot är ett speciellt smycke med någon av dom egenskaper som nämndes ovan kan det vara klokt att få smycket värderat av någon sakkunnig innan en eventuell försäljning.

Bra att veta är att dom företag som ägnar sig åt att köpa och sälja guld på nätet inte tar hänsyn till just stenar och annat som kan öka värdet – det är bara själva guldet, som utifrån dess vikt och karat som beräknas, så att sälja till ett sådant företag kan med andra ord vara en riktig förlustaffär.

För smycken och föremål med speciella egenskaper kan det vara mer lönsamt att sälja på egen hand, alternativt via en smyckesaffär som kan värdera föremålet i sin helhet.

You may also like