Odd Molly är det svenska märket som inspirerades av en skatetjej men som många idag förknippar med mönstrande stickade tröjor. Modebranschen har många utmaningar när det gäller hållbarhet. Odd Molly arbetar med hållbarhet på flera plan och försöker att motverka snabbmode genom att göra tidlösa plagg som håller länge.
2002 föddes idén till Odd Molly inspirerad av en 80-talsskatetjej från Venice Beach i Kalifornien. Molly, som tjejen hette, var okonventionell och vågade följa sitt hjärta – något som inspirerade till att göra bohemiska kläder som ofta går emot tradition och trender – därav ”odd” Molly. Plaggen är gjorde för att bejaka livet och präglas av färg, mönster, naturliga material och handarbetade detaljer. Efter fem år börsnoterades Odd Molly och man har under åren mottagit många priser, bland annat för Årets Varumärke 2007. Under 2018 lägger Odd Molly om sin affärsmodell efter att ha gått med förlust. Man stänger två tredjedelar av sina butiker för att minska komplexitet, kapitalbindning och driftskostnader.
Hållbarhet på flera plan
Modebranschen har många hållbarhetsproblem att förhålla sig till när det gäller textiltillverkning. Kläder som bidrar till bättre konsumtionsmönster bör vara hållbara och slittåliga. Odd Molly tror på att producera plagg av hög kvalité som dessutom är tidlösa och därför kan användas under många år. Enligt Odd Molly själva så är det viktigt att inte bidra till ohållbara konsumtionsmönster genom att designa så kallat snabbmode – det vill säga plagg som används under kort tid för att sedan ersättas med nya plagg. Odd Molly försöker dessutom använda så mycket miljövänliga material och hållbara fibrer som möjligt i sina kläder. Men hållbarhet är ju så mycket mer än så. Schyssta löner och arbetsvillkor är viktiga sociala faktorer för att producera hållbart mode.
Vid textiltillverkning används ofta kemikalier som skadar både natur och människor och dessutom går det åt stora mängder vatten. Odd Molly arbetar på flera plan med att bidra till en hållbar modebransch, till exempel inom områdena djurskydd, återvinning, jämställdhet och produktion. I produktionsledet så ser Odd Molly till att alla leverantörer följer ett avtal som följer Europas lagstiftning som handlar om bland annat kemikalier. Man testar även material i laboratorier för att vara säker på att alla leverantörer följer avtalet.